Er is gewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van projecten uit het Programma Zuid-Hollandse Infrastructuur. Dit behelst zowel beheer en onderhoud als nieuwe infrastructuur. In dit kader worden er naast zichtbare werkzaamheden ook onderzoeken uitgevoerd, vindt afstemming met omgeving plaats en worden afspraken gemaakt en overeenkomsten afgesloten. In 2017 hebben verschillende werkzaamheden plaatsgevonden aan wegen, vaarwegen en fietspaden. Een aantal daarvan is in 2017 al afgerond (zie W at hebben we bereikt? ) en een aantal loopt nog door.
Voor veel lopende en toekomstige onderhouds- en nieuwbouwprojecten zijn voorbereidende onderzoeken en werkzaamheden verricht. Voorbeelden hiervan zijn de Rijnlandroute , de N211 Wippolderlaan (uitwerking bewonersvariant en vergelijking met oorspronkelijke variant), verschillende vaarwegtrajecten (o.a. Gouwe, Schie en Woudwetering / Heimanswetering), fietsprojecten zoals (snelfiets)routes en fietsparkeren bij stations (o.a. Gouda, Dordrecht, Sassenheim, Leiden) en verschillende provinciale wegen zoals de N207, N444 en N231 (onderhoud inclusief verkeersveiligheid).
Met het Rijk en de regio’s zijn afspraken gemaakt over aanpassingen aan Rijksinfrastructuur. Voorbeelden hiervan zijn de capaciteitsuitbreiding van de A27 tussen Houten en Hooipolder (bestuursovereenkomst), de A20 Nieuwerkerk-Gouwe (Startbeslissing) en de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht (voorkeursvariant inclusief kostenverdeling en subsidieverlening).
De provincie heeft geïnvesteerd in slimmere en betere benutting van infrastructuur en in gedragsbeïnvloeding. Naast regulier Dynamisch Verkeersmanagement op de weg is in 2017 De Blauwe Golf Verbindend gestart. Dit is een landelijk samenwerkingsverband van provincies, gemeenten, Rijkswaterstaat en logistieke partners. Door slim gebruik te maken van beschikbare data en telecommunicatietechnieken kunnen tot op de minuut het vaarschema en de aankomsttijd van binnenvaartschepen worden voorspeld. Dat is handig voor schippers, maar ook voor automobilisten die hierdoor weten wanneer de brug open staat – bijvoorbeeld via hun navigatiesysteem of App. Op de Gouwe zijn al deze aspecten al doorgevoerd, waardoor deze vaarverbinding steeds meer als een echte corridor functioneert.
Ook zijn in aansluiting op de Stedenbaan-afspraken alliantiegesprekken gevoerd met overheden, Nederlandse Spoorwegen, ProRail, vervoerders, ontwikkelaars, beleggers, bedrijven, maatschappelijke instellingen en gebruikers van stations over de transformatie en herontwikkeling van stations(omgeving) in brede zin. Dit is gedaan voor de stations Rotterdam-Alexander, Rijswijk en de herontwikkeling Schipholweg Leiden. Dit heeft geleid tot een ‘Alliantiepact’ voor Rotterdam-Alexander met een budget van € 10 mln voor transformatie. Voor Rijswijk en Leiden zijn afspraken nog in voorbereiding.
Om de verkeersveiligheid in Zuid-Holland te verbeteren is met educatie, communicatie, campagnes en voorlichting ingezet op gedragsverandering van verkeersdeelnemers. In het kader van de aanpak quotMaak een Punt van Nul Verkeersslachtoffersquot (en ook hier ) zijn programma's uitgevoerd voor permanente verkeerseducatie in het primaire en voortgezette onderwijs, SCHOOL op SEEF en Totally Traffic. Hiermee krijgen kinderen en jongeren van jongs af aan en aan de hand van een doorgaande leerlijn de vaardigheden en kennis om zich veilig te gedragen. Scholen dragen hun steentje bij door de lessen mogelijk te maken, deels zelf uit te voeren en, vooral in het primaire onderwijs, met de ouders te communiceren.
In 2017 zijn er met verschillende partners grote stappen gezet voor (mogelijke) toekomstige projecten. Op lokaal niveau met gemeenten en waterschappen (onderhoud en verbetering lokale wegen, fietspaden en OV-ontsluiting) en op (boven)regionaal niveau met regio's en het Rijk (Rijksprojecten en MIRT onderzoeken).
Zo is het MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam - Den Haag in 2017 afgerond. De onderzoeksresultaten krijgen een vervolg in het Gebiedsprogramma Duurzame Bereikbaarheid Rotterdam - Den Haag waarover in het jaarlijks Bestuurlijk Overleg van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT) afspraken zijn gemaakt. Dit behelst de verbetering van regionaal OV tussen Leiden en Dordrecht in relatie tot de verstedelijkingsopgaven (langs de Oude lijn), twee pre-verkenningen naar een nieuwe oeververbinding in Rotterdam en naar een hoogwaardige OV-verbinding in Den Haag en een gezamenlijke investering in een korte termijn aanpak voor infrastructuur voor fiets, openbaar vervoer en auto en smart mobility (verkeersmanagement en gedragsbeïnvloeding). Belangrijk hierbij is een integrale benadering van verstedelijking en bereikbaarheid, slimme investeringen en gedeeld eigenaarschap in de samenwerking en uitvoering van het programma.
In het BO-MIRT zijn verder afspraken gemaakt over de N59 Energy Highway (maatregelenpakket duurzaamheid, energieopwekking, verkeersveiligheid, verkeersmanagement en gedragsbeïnvloeding inclusief bekostiging) en de corridor Rotterdam - Antwerpen (vervolgonderzoek en start robuuste maatregelen aan vaarwegcorridors voor innovaties, verduurzaming en meer vervoer over water). Daarbij starten Rijk en regio een uitwerking voor de logistieke bereikbaarheid van de Greenport Westland (vervolg Gebiedsverkenning Westland) en participeert het Rijk in uitwerkingen voor de bereikbaarheid van Zoetermeer en Voorne-Putten.
Voor een aantal toekomstige maatregelen is al budget gereserveerd zodat tijdig gestart kan worden met voorbereiding en uitvoering van projecten en waar mogelijk versnelling kan plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn het Gebiedsprogramma Duurzame Bereikbaarheid Rotterdam-Den Haag (voorheen Programmatische Aanpak) inclusief Leidse regio, Drechtsteden en Gouda (o.a. voor A20 Nieuwerkerk-Gouwe, Greenport Westland en Westergouwe), de MIRT Goederencorridor Oost (A15) en de extra impuls voor verduurzaming mobiliteit (extra kansrijke en innovatie energiemaatregelen N470 en N211 en zero-emissie busvervoer). Meer informatie over de financiële reserveringen en wijzigingen is te vinden in het Kaderbesluit Infrastructuur 2017 .
In 2017 is een goede start gemaakt met het opstellen van gezamenlijke gebiedsagenda's mobiliteit per regio (voorheen Bestedingsplan Brede Doeluitkering (BDU) en nu onderdeel PZI) en is samengewerkt aan gebiedscasus waarbij verschillende belangen elkaar raken (afspraken stationsomgeving Leiden en planvorming Schie-oevers Delft). Ook is een aanzet gedaan om een aantal provinciale wegen over te dragen zoals de N209 (i.v.m. aanleg A16 Rotterdam), N223 en N220 (i.v.m. afronding Wegenproject Westland) en N472/N449 (i.v.m. afspraak aanleg geluidsschermen langs N209 Lansingerland). De besluitvorming hierover is nog niet geheel afgerond waardoor de daadwerkelijke overdracht nog niet heeft plaatsgevonden.
Tot slot is dankzij een lening van de provincie de veerdienst Krimpen aan de Lek - Kinderdijk vernieuwd en verduurzaamd, wat bijdraagt aan het behoud van de veerdienst. De middelen zijn afkomstig uit het ‘revolverend verenfonds’ waarmee de provincie investeert in de vernieuwing, renovatie en verduurzaming van veerdiensten. Hiermee draagt de provincie bij aan de instandhouding van de Zuid-Hollandse veerdiensten.